Dimana meuli dahareun jeung pakéan

Inggris ogéTaya basa Inggris
Where to buy in the US, photo copyright UK Aid, CC.
Balanja di AS, poto hak cipta UK bantuan, CC.
Where to buy in the US, photo copyright UK Aid, CC.
Shopping in the US, photo copyright UK Aid, CC.

Aya loba tempat béda jeung cara keur buka balanja di Amérika Serikat. Meureun nya teuas uninga dimana anjeun mésér pangan tradisional atawa nyaho ti mana meuli hal rék keur kulawarga anjeun.

There are many different places and ways to go shopping in the United States. It may be hard to know where you to buy traditional foods or to know where to buy things you want for your family.

dina umumna, lamun hiji item boga tag harga dinya, Anjeun kudu mayar harga eta. Toko di AS ulah biasana tukeuran (negotiate harga). Tapi, ieu téh kirang leres dina pasar atawa toko jual barang dipaké.

Generally, if an item has a price tag on it, you have to pay that price. Shops in the US do not usually barter (negotiate prices). However, this is less true in markets or stores selling used goods.

Dahareun jeung bahan kadaharan

Food and groceries

Sababaraha pangungsi nyebutkeun aranjeunna gaduh waktos teuas nyaluyukeun kana dahar di AS. Aranjeunna teu yakin mana mésér hal pikeun imah maranéhanana sarta aranjeunna bisa sono dahareun ti nagara asal maranéhna. sakapeung, aranjeunna ngarasa kawas aranjeunna teu boga cukup duit keur kadaharan maranéhna hayang dahar. Anjeun kudu nyobaan méakkeun ngeunaan 20% atanapi kirang tina total panghasilan kulawarga anjeun kana dahareun jeung bahan kadaharan tiap bulan. Ieu ngandung harti lamun boga $1000 dina panghasilan unggal bulan, Anjeun kudu méakkeun $200 atanapi kirang dina dahareun jeung bahan kadaharan. Mun anjeun meunang $500 unggal bulan, Anjeun bisa nanggung méakkeun wungkul $100 atanapi kirang dina dahareun, lamun anjeun nepi ogé mayar panyumputan na Utiliti.

Some refugees say they have a hard time adjusting to eating in the US. They are not sure where to buy things for their home and they may miss the food from their home country. Sometimes, they feel like they do not have enough money for the food they want to eat. You should try to spend about 20% or less of your total family income on food and groceries each month. This means if have $1000 in income each month, you should spend $200 or less on food and groceries. If you get $500 each month, you can afford to spend only $100 or less on food, if you are to also pay for shelter and utilities.

Sawatara hal anu éta mirah (béaya rendah atawa murah) di nagara asal anjeun bisa jadi mahal (biaya tinggi) di AS. Salaku conto, pangungsi ti Burma bisa resep dahar coconuts seger jeung mangoes, tapi barang ieu mahal. Daging jeung buah anu mindeng mahal di AS. janten, Anjeun bisa jadi kudu nyobaan dahar sabagian pangan anyar ogé pangan tradisional Anjeun.

Some things that were cheap (low cost or inexpensive) in your home country may be expensive (high cost) in the US. For example, refugees from Burma may like to eat fresh coconuts and mangoes, but these items are expensive. Meat and fruit are often expensive in the US. So, you may need to try to eat some new foods as well as your traditional foods.

dahareun meuli, utamana béas jeung kacang jeung loba sayuran, ti toko grocery na masak eta diri umumna kirang mahal ti meuli dahareun ti restoran. Di dieu aya sababaraha tempat béda bisa meuli dahareun:

Buying food, especially rice and beans and many vegetables, from the grocery store and cooking it yourself is generally less expensive than buying food from a restaurant. Here are some different places you can buy food:

toko grocery

Grocery stores

toko grocery di AS nu toko badag nu mawa loba tipena béda dahareun. Aya sababaraha grocery badag “toko ranté.” A ranté mangrupakeun grup toko anu sami di kota béda peuntas AS. toko grocery dibagi kana bagian kayaning buah jeung sayuran, daging, pangan canned, jsb. Loba toko grocery badag ajak anjeun ngadaptarkeun haratis “klub” kartu, atawa “kartu kaanggotaan. Ieu alus pikeun ngalakukeun sabab mindeng nampa diskon on dahareun anjeun kalayan kartu a, sanajan kartu kasebut bébas. toko séjén, kayaning Costco, ulah ngecas keur kartu maranéhanana sarta ngajual jumlah badag pangan leuwih murah. Ieu patut gabung lamun boga kulawarga badag sarta aya meuli dahareun jeung somah item dina jumlah badag.

Grocery stores in the US are large stores that carry many different types of food. There are several large grocery “chain stores.” A chain is a group of stores that are the same in different cities across the US. Grocery stores are divided into sections such as fruit and vegetables, meat, canned foods, etc. Many large grocery stores encourage you to sign up for free “Club” cards, or “membership cards. This is good to do because you often receive a discount on your food with a card, even though the card is free. Other stores, such as Costco, do charge for their cards and sell large quantities of food more cheaply. These are worth joining if you have a big family and are buying food and household items in large quantities.

patani’ pasar

Farmers’ markets

Paling kota di AS boga patani’ pasar, utamana dina usum panas. Dina hiji patani’ pasar, anjeun tiasa manggihan buah seger sarta sayuran dipelak jeung dijual ku patani sorangan. dina usum panas, anjeun bisa méakkeun kurang duit lajeng Anjeun ngalakukeunana dina hiji toko grocery keur barang sarua, tapi teu salawasna - sababaraha toko grocery badag anu bisa ngajual keur kirang ti patani anu tumuwuh jumlah leutik ngahasilkeun organik, salaku conto.

Most cities in the US have farmers’ markets, especially in the summer. At a farmers’ market, you can find fresh fruit and vegetables grown and sold by the farmers themselves. In summer, you may spend less money then you would at a grocery store for the same items, but not always – some big grocery stores are able to sell for less than farmers who grow small amount of organic produce, for example.

toko genah

Convenience stores

Ieu toko leutik nu kadang ngajual saeutik bahan kadaharan atawa kadaharan. Bari toko ieu bisa jadi merenah sabab deukeut ka imah anjeun, aranjeunna mindeng leuwih mahal batan toko grocery.

These are small stores that sometimes sell small amounts of groceries or food. While these stores may be convenient because they are close to your house, they are often more expensive than the grocery store.

toko étnis

Ethnic stores

Sababaraha komunitas boga toko étnis, hartina hiji toko nu sells bahan kadaharan ti tukang etnis tangtu. Salaku conto, aya bisa jadi hiji “Pasar India” atawa “Pasar Cina” nu sells pangan ti maranéhanana nagara.

Some communities have ethnic stores, meaning a store that sells groceries from a particular ethnic background. For example, there might be an “Indian Market” or a “Chinese Market” that sells foods from those countries.

Anjeun tiasa manggihan toko grocery Séké sélér di loba dayeuh di urang Kaca Sumberdaya Lokal. diréktori Ieu ogé mangrupa daptar toko dahareun husus sabudeureun nagara: Specialtygrocery.net

You can find ethnic grocery stores in many cities on our Local Resources page. This directory also lists specialty food shops around the country: Specialtygrocery.net

réstoran

Restaurants

Réstoran di AS condong jadi tempat paling mahal pikeun meunangkeun kadaharan. réstoran gancang-kadaharan anu langkung mirah ti réstoran biasa, tapi anjeun kudu milih taliti ku kituna mun teu dahar teuing gula atawa uyah.

Restaurants in the US tend to be the most expensive place to get food. Fast-food restaurants are cheaper than regular restaurants, but you have to choose carefully so as to not eat too much sugar or salt.

online

Online

Aya sababaraha situs web nu ngajual kadaharan jeung produk anu bisa jadi teuas mésér di kota atawa kota di Amérika Serikat.

There are a number of websites which sell food and products that may be hard to buy in your town or city in the United States.

Jaba maturan pangan étnis ngarobah sadaya waktu. Mangga surélék info@therefugeecenter.org mun ngabejaan urang tina sagala saran anjeun boga keur tempat meuli dahareun étnis online di AS, sarta kami bakal nambahan ka kaca ieu.

Websites offering ethnic foods change all the time. Please email info@therefugeecenter.org to tell us of any recommendations you have for where to buy ethnic food online in the US, and we will add them to this page.

Kumaha mésér online

How to buy online

  • Lamun boga kartu kiridit atawa kartu debit, eta gampang mésér online. Éta aman ngagunakeun kartu kiridit ti kartu debit. kartu kiridit teu dihubungkeun jeung duit di akun bank Anjeun. Lamun jumlah kartu dicokot ku batur, maling teh moal bisa meunang kana rekening bank Anjeun.
  • Mun anjeun teu boga kartu kiridit, anjeun masih bisa meuli online. Anjeun tiasa make kartu prepaid. Anjeun bisa meuli kartu kalayan nomer kawas kartu kiridit. Aya jumlah set duit dina kartu. Anjeun tiasa nambahkeun leuwih duit atawa meunang kartu anyar nalika duit ngalir kaluar. Ieu cara pisan aman mésér online alatan anjeun teu kudu masihan informasi finansial pribadi wae mun anjeun mayar hal. Anjeun bakal mayar fee a pas télépon dibeuli atawa nyimpen duit. Jadi ngabandingkeun waragad on béda pikeun meunangkeun pangalusna deal. Manggihan kartu dianjurkeun ti Consumer Reports.org.
  • Anjeun tiasa muka rekening PayPal sarta mayar online ti dinya. Anjeun butuh hiji akun bank atawa kartu kiridit mésér akun paypal biasa online. atawa, Anjeun bisa meunangkeun Paypal prepaid MasterCard tanpa rekening bank.
  • If you have a credit card or a debit card, it easy to buy online. It is safer to use a credit card than a debit card. Credit cards are not connected to the money in your bank account. If the card number is stolen, the thief cannot get into your bank account.
  • If you do not have a credit card, you can still buy online. You can use a prepaid card. You can buy a card with numbers like a credit card. There is a set amount of money on the card. You can add more money or get a new card when the money runs out. This is a very safe way to buy online because you do not have to give any personal financial information when you pay for things. You will pay a fee when you buy or put money. So compare fees on different to get the best deal. Find recommended cards from Consumer Reports.org.
  • You can open a Paypal account and pay online from there. You need a bank account or credit card to buy online regular paypal account. Or, you can get a Paypal prepaid Mastercard without a bank account.

Pakean jeung somah item

Clothing and household items

Dina AS, anjeun boga kavling pilihan tina dimana balanja na naon mésér. Anjeun kudu salawasna coba mésér hal basa aranjeunna keur aya diobral!

In the US, you have lots of options of where to shop and what to buy. You should always try to buy things when they are on sale!

toko Thrift atawa dipaké sarta Secondhand toko

Thrift stores or used and secondhand stores

Sawaktos Anjeun keur mikiran dimana meuli baju, mertimbangkeun toko thrift lamun rék nyimpen duit. toko Thrift ngajual baju, item home, jeung parabot urang lianna geus dibikeun jauh. Lamun butuh waktu néangan, Anjeun mindeng bisa manggihan baju pisan nice, item pikeun pawon Anjeun, parabot, Toys, sarta leuwih di toko thrift. toko ieu condong jadi pisan low-ongkos, sarta aranjeunna mindeng gaduh poé dimana sagalana di toko anu diobral.

When you are thinking of where to buy clothes, consider thrift stores if you want to save money. Thrift stores sell clothes, home items, and furniture other people have given away. If you take time to look, you can often find very nice clothes, items for your kitchen, furniture, toys, and more at thrift stores. These stores tend to be very low-cost, and they often have days where everything in the store is on sale.

jualan garasi na jualan buruan

Garage sales and yard sales

A garasi diobral atanapi buruan diobral téh tempat hébat pikeun manggihan dipaké pakéan jeung somah item. item ieu normalna rada mirah. jualan garasi na jualan buruan téh salah sahiji ti saeutik tempat anjeun tiasa tukeuran di AS. Ieu ngandung harti lamun aya di garasi atanapi buruan diobral, Anjeun tiasa ngusahakeun ménta hiji harga leuwih handap naon anu ditulis dina item nu.

A garage sale or yard sale is a great place to find used clothing and household items. These items are normally quite cheap. Garage sales and yard sales are one of the few places you can barter in the US. This means if you are at a garage or yard sale, you can try to ask for a lower price than what is written on the item.

toko Department na mall

Department stores and malls

Anjeun oge bisa balanja di department stores atanapi mall. toko ieu condong jadi leuwih mahal jeung kudu merek ngaran kawentar. Ieu ngandung harti item nu populér alatan merek aya alusna-dipikawanoh, kayaning sapatu Nike.

You can also shop at department stores or the mall. These stores tend to be more expensive and have famous name brands. This means the items are popular because the brand is well-known, such as Nike shoes.

Superstores

Superstores

Superstores aya toko di AS nu ngajual ampir sagalana. Ieu kaasup toko kawas Walmart, tujuan, sarta Kmart. toko ieu umumna langkung mirah ti ngaran merk department stores.

Superstores are stores in the US that sell nearly everything. These include stores like Walmart, Target, and Kmart. These stores are generally cheaper than name brand department stores.

balanja lokal

Shopping locally

Aya meureun ogé kavling toko lokal di kota anyar Anjeun. Éta saé mun balanja lokal sabab duit Anjeun tetep di masarakat Anjeun. Anjeun malah bisa manggihan hiji toko milik pangungsian sejen.

There are probably also lots of local stores in your new town. It is nice to shop locally because your money stays in your community. You may even find a store owned by another refugee.

online

Online

Anjeun oge bisa meuli ampir sagalana nu peryogi online kayaning baju, item somah, komputer, jsb. Balanja online nyaeta merenah sabab sagalana geus dikirim ka imah anjeun. Anjeun kudu ati-ati sabab teu meunang pikeun nguji produk nu sateuacan Anjeun meuli eta. Pariksa sateuacan Anjeun meuli nu bisa balik deui lamun jaga resi jeung bungkusan aslina tur teu dipake item nu.

You can also buy nearly everything you need online such as clothes, household items, computers, etc. Shopping online is convenient because everything is sent to your home. You have to be careful because you don’t get to test the product before you buy it. Check before you buy that you can return it if you keep the receipt and original packaging and have not used the item.

  • Tempo di luhur (handapeun Dahareun dina kaca ieu) keur kumaha mésér online
  • See above (under Food on this page) for how to buy online

toko hardware

Hardware stores

Lamun perlu item pikeun imah anjeun atawa ngalereskeun lembur, anjeun tiasa balanja di hiji toko hardware. Sing saha jalma nu dianggo di toko ieu bisa mantuan ngajawab patarosan anjeun ngeunaan perbaikan imah.

If you need items for your house or to repair your home, you can shop at a hardware store. The people who work at these stores can help answer your questions about home repair.

balik item

Returning items

Iraha anjeun balanja, tetep resi Anjeun. Ieu buktina nu meuli item nu. Lamun mutuskeun rék balik hiji item, Anjeun ogé bakal butuh resi nu. Toko di Amérika Serikat hayu urang balik barang lamun aya lepat sareng aranjeunna atanapi malah lamun aranjeunna ngan ngarobah pikiran maranéhna. Tapi maranéhna moal ngidinan anjeun balik deui saatos Anjeun dipaké deui.

Whenever you shop, keep your receipt. This is proof that you bought the item. If you decide you want to return an item, you will also need the receipt. Stores in the United States let people return goods if there is something wrong with them or even if they just change their mind. But they will not allow you to return it after you have used it.

Meuli Mobil hiji

Buying a Car

Meuli mobil hiji komitmen serius. Dina urutan mésér mobil a, anjeun bakal kedah gaduh lisénsi supir urang. Anjeun kudu mayar mobil atawa meunang injeuman ti Bank atawa kiridit Anjeun rugbi. Anjeun kudu ngadaptar mobil jeung departemén tutumpakan motor dina kaayaan anjeun keur meunang pelat lisénsi, nu diperlukeun. Lamun anjeun geus mayar kanggo mobil anjeun atanapi dibayar kaluar injeuman Anjeun tos rengse, Anjeun bakal nampi “gelar” mun mobil anjeun - nu dokumen resmi ngabuktikeun maneh sorangan eta. Anjeun oge kudu mayar asuransi bulanan ngajalankeun mobil jeung gas jeung perawatan pikeun mobil.

Buying a car is a serious commitment. In order to buy a car, you will need to have a driver’s license. You will have to pay for the car or get a loan from your bank or credit union. You will have to register the car with the department of motor vehicles in your state to get license plates, which are required. When you have paid for your car or paid off your loan completely, you will get the “title” to your car – the official document proving you own it. You will also have to pay for monthly insurance to drive the car and gas and maintenance for the car.

Ieu umumna langkung mirah meuli mobil dipaké ti mobil anyar. Meuli mobil anu sejen waktu anjeun bisa “tukeuran” atanapi negotiate on hargana. Mun anjeun meuli mobil dipaké, eta mangrupakeun ide nu sae pikeun boga katingal montir di mobil sateuacan Anjeun meuli eta pikeun mastikeun yén euweuh anu salah jeung mobil. Anjeun oge bakal hoyong nguji ngajalankeun mobil. Ieu ngandung harti anjeun bakal nyandak eta pikeun drive a na parios ka pastikeun sagalana berpungsi sateuacan Anjeun meuli eta. Sawaktos Anjeun meuli mobil dipaké, Anjeun kudu mastikeun yén mobil “gelar” (nu nembongkeun bukti yén jalma anjeun meuli tina owns eta) jelas. Anjeun kudu meunang judul mobil notarized (resmina ditandatanganan) tur pastikeun anjeun meunang resi a, malah lamun leungeun-tulisan, ti boga mobil.

It is generally cheaper to buy a used car than a new car. Buying a car is another time you can “barter” or negotiate on the price. If you are buying a used car, it is a good idea to have a mechanic look at the car before you buy it to make sure that nothing is wrong with the car. You will also want to test drive the car. This means you will take it for a drive and check to make sure everything is working before you buy it. When you buy a used car, you need to make sure that the car “title” (which shows proof that the person you are buying it from owns it) is clear. You should get the car title notarized (officially signed) and make sure you get a receipt, even if it is hand-written, from the owner of the car.

Anjeun sakapeung bisa meunang injeuman ti bank mésér mobil a. Tapi lamun meunang injeuman, Anjeun kudu mayar bunga dinya unggal bulan jadi mobil bakal ngarugikeun leuwih ti lamun disimpen duit dibeuli kalawan kontan.

You can sometimes get a loan from the bank to purchase a car. But if you get a loan, you have to pay interest on it every month so the car will cost more than if you saved money to buy it with cash.

The RCO ngajak anjeun gaduh hiji sobat Amérika atawa mentor mantuan Anjeun pertama kalina Anjeun meuli mobil. ramatloka ieu méré saran pikeun mantuan pembeli mobil.

The RCO recommends you have an American friend or mentor help you the first time you buy a car. This website gives suggestions to help car buyers.

The RCO ogé ngajak ngagunakeun angkot saloba mungkin. Anjeun tiasa didatangan kami Kaca angkot pikeun neuleuman ngeunaan subways na beus di Amérika.

The RCO also recommends using public transportation as much as possible. You can visit our public transportation page to learn about subways and buses in America.

Naha kaca ieu mantuan anjeun? raray smiley nuhun raray karidut teu
Hatur nuhun pikeun eupan balik anjeun!