शरणार्थी यात्रा कागजात र यात्रा अधिकार

अंग्रेजी पनिकुनै अंग्रेजी
A refugee travel document helps refugees travel outside the US. Photo copyright World Relief Spokane, CC.
फोटो प्रतिलिपि अधिकार विश्व राहत स्पोकेन, सीसी.
A refugee travel document helps refugees travel outside the US. Photo copyright World Relief Spokane, CC.
Photo copyright World Relief Spokane, CC.

संयुक्त राज्य अमेरिका को बाहिर यात्रा गर्न इच्छा गर्ने शरणार्थी वा आश्रय स्थिति संग एक व्यक्ति एक शरणार्थी यात्रा कागजात आवश्यक. यो कागजात बिना, तपाईं संयुक्त राज्य अमेरिका पुनः प्रवेश गर्न योग्य नहुन सक्छ र तपाईं अध्यागमन अदालत मा राखिएको सकिएन. शरणार्थी रूपमा, तपाईं एक अमेरिकी नागरिक हुन् सम्म भनेर बुझ्न आवश्यक छ, तपाईं आफ्नो स्थिति गुमाउन सक्छ किनभने अमेरिका बाहिर यात्रा गर्न केही जोखिम छ. को RCO तपाईं अमेरिकी बाहिर यात्रा गर्न एक धेरै राम्रो कारण हुन सक्छ कि बुझ्नुहुन्छ. तर, तपाईं संलग्न सम्भावित अध्यागमन चुनौतीहरू बुझ्न हामी चाहनुहुन्छ.

A person with refugee or asylum status who wishes to travel outside of the United States needs a Refugee Travel Document. Without this document, you may not be eligible to re-enter the United States and you could be placed in immigration court. As a refugee, you need to understand that until you are a US Citizen, there is some risk to traveling outside of the US because you could lose your status. The RCO understands that you may have a very good reason to travel outside of the US. However, we want you to understand the potential immigration challenges involved.

प्रायजसो, शरणार्थी वा asylee एक पासपोर्ट को सट्टा यात्रा लागि शरणार्थी यात्रा कागजात प्रयोग गर्न सक्छ.

In most cases, a refugee or asylee may use the Refugee Travel Document for travel instead of a passport.

म एक शरणार्थी यात्रा कागजात लागि कसरी लागू गर्न?

How do I apply for a Refugee Travel Document?

एक शरणार्थी यात्रा कागजात लागि लागू गर्न, तपाईं फाइल फारम म-131 आवश्यक, यात्रा कागजात लागि आवेदन. फारम फाइल गर्न, कृपया ध्यान फारम निर्देशनहरू पालना. थप जानकारी, निर्देशन र प्रकारका मा उपलब्ध छन् www.uscis.gov. कानुनी प्रकारका पूरा धेरै भ्रामक हुन सक्छ, पनि अमेरिकामा जन्म मान्छे को लागि. तपाईं कानुनी फारम पूरा गर्न आवश्यक छ भने, यसलाई आफ्नो resettlement एजेन्सीको मद्दत प्राप्त गर्न एक राम्रो विचार छ.

To apply for a Refugee Travel Document, you need to file Form I-131, Application for Travel Document. In order to file the form, please carefully follow the instructions on the form. More information, instructions and forms are available at www.uscis.gov. Completing legal forms can be very confusing, even for people born in the US. If you need to complete a legal form, it is a good idea to get help from your resettlement agency.

तपाईं कहाँ बस्नुहुन्छ आधारमा, तपाईं फरक ठेगानामा फारम मेल हुनेछ. बनाउन तपाईंले सही ठेगानामा फारम मेल निश्चित. यो USCIS साइट विभिन्न पत्राचार ठेगाना सूची तपाईंको शरणार्थी यात्रा कागजात लागि.

Depending on where you live, you will have to mail the form to a different address. Make sure you mail the form to the correct address. This USCIS site lists the different mailing addresses for your Refugee Travel Document.

यो पैसा खर्च गर्छ एक यात्रा कागजात फाइल?

Does it cost money to file a travel document?

हो. आफ्नो उमेर आधारमा, तपाईं दुवै फारम र आफ्नो biometrics लागि शुल्क तिर्न सक्छ (फिंगरप्रिंटिंग र फोटो). तपाईं वित्तीय कठिनाइ देखाउन सक्छौं भने तपाईं एक शुल्क अधित्याग लागि लागू गर्न सक्षम हुन सक्छ. कृपया हेर्नुहोस् USCISC फारम म-192 एक शुल्क अधित्याग लागि लागू गर्न कसरी सिक्न.

Yes. Depending on your age, you may have to pay a fee for both the form and for your biometrics (fingerprinting and photographs). You may be able to apply for a fee waiver if you can show financial hardship. Please see USCISC form I-192 to learn how to apply for a fee waiver.

म संयुक्त राज्य अमेरिका छोड्न पछि म एक शरणार्थी यात्रा कागजात लागि फाइल गर्न सक्छन् एक फारम म-131?

Can I file a Form I-131 for a Refugee Travel Document after I leave the United States?

तपाईं संयुक्त राज्य अमेरिका जानुअघि तपाईं एक शरणार्थी यात्रा कागजात लागि फारम म-131 फाइल गर्नुपर्छ. तपाईं एक शरणार्थी यात्रा कागजात लागि फाइल छैन भने अघि तपाईं संयुक्त राज्य अमेरिका छोड्न, तपाईं शरणार्थी आफ्नो स्थिति गुमाउनु वा अमेरिकी फिर्ता आउँदै कठिन समय छ सक्छ. के तपाईं भन्दा कम लागि संयुक्त राज्य अमेरिका बाहिर भएको छ भने मात्र लागू हुन सक्छ 1 तपाईंको आवेदन मा खोल्दै को समयमा वर्ष. तर, तपाईं यो तपाईं दायर सक्थे आफ्नो फारम म-131 तपाईं संयुक्त राज्य अमेरिका बाँकी अघि स्पष्ट छ भने एक विदेशी कार्यालय तपाईंको आवेदन स्वीकार हुनेछ भनेर मान्छु सक्दैन.

You should file a Form I-131 for a Refugee Travel Document before you leave the United States. If you do not file for a Refugee Travel Document before you leave the United States, you could lose your status as a refugee or have a hard time coming back to the US. You may only apply if you have been outside the United States for less than 1 year at the time of turning in your application. However, you cannot assume that an overseas office will accept your application if it is evident you could have filed your Form I-131 before you left the United States.

म फाइल यदि फारम म-131 शरणार्थी यात्रा कागजात प्राप्त गर्न गर्दा म संयुक्त राज्य अमेरिका मा छु, फारम अझै बाँकी रहेको छ, जबकि यदि म संयुक्त राज्य अमेरिका छोड्न USCIS फारम म-131 अस्वीकार गर्नेछ?

If I file Form I-131 to get a Refugee Travel Document while I am in the United States, will USCIS deny the Form I-131 if I leave the United States while the form is still pending?

USCIS तपाईं संयुक्त राज्य अमेरिका मा हुँदा तपाईं फाइल फारम म-131 सिफारिस हुनत, के तपाईं आफ्नो biometrics पेश गरेका छन् भने एक अनुमोदन र एक शरणार्थी यात्रा कागजात को समस्या को लागि संयुक्त राज्य अमेरिका मा उपस्थित हुन आवश्यक छैन (तस्वीर, औंठाछापहरू).

Although USCIS recommends that you file Form I-131 while you are in the United States, you are not required to be present in the United States for an approval and an issue of a Refugee Travel Document if you have submitted your biometrics (photograph, fingerprints).

म विगतका सतावट अनुभव वा भविष्यमा सतावट एक डर दावी जहाँ देश फिर्ता यात्रा गर्न सक्छन्?

Can I travel back to the country where I experienced past persecution or claim a fear of future persecution?

केही विशिष्ट परिस्थितिमा, के तपाईं भागे देश फर्कन सक्नुहुन्छ. जस्तै, नजिकको परिवार सदस्य बिरामी छ वा मृत्यु भएको छ भने, तपाईं मूल आफ्नो देश फर्कन योग्य हुन सक्छ. तर तपाईं देखि आश्रय दावी ठाउँमा तपाईं एक asylee छन् र यदि फिर्ता, तपाईं कहिलेकाहीं आफ्नो आश्रय स्थिति गुमाउन सक्छ. के तपाईं बायाँ देश फर्कन आवश्यक छ भने, को RCO तपाईँ पहिला आफ्नो resettlement एजेन्सी वा एक वकील कुरा सुझाव.

In some specific situations, you can return to the country you fled. For example, if a close family member is ill or has died, you may be eligible to return to your country of origin. But if you are an asylee and return to the place you claimed asylum from, you can sometimes lose your asylum status. If you need to return to the country you left, the RCO recommends you first talk to your resettlement agency or a lawyer.

यस शरणार्थी यात्रा कागजात र फारम म-131 बारेमा थप विवरण लागि, यो पढ्न USCIS भीख वा यात्रा http://www.uscis.gov/i-131.

For more details about the Refugee Travel Document and Form I-131, read this USCIS handout or visit http://www.uscis.gov/i-131.

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

को RCO कानुनी सल्लाह प्रदान गर्दैन, न त हाम्रो सामाग्री इरादा कुनै पनि कानुनी सल्लाह रूपमा लिइने गरिन्छ. तपाईँलाई नि: शुल्क वा कम लागत वकील वा कानुनी सहायता खोजिरहेको भने, कृपया भ्रमण Lawhelp.org वा हामीलाई एक सान्दर्भिक लागि इमेल info@therefugeecenter.org.

The RCO does not provide legal advice, nor are any of our materials intended to be taken as legal advice. If you are looking for a free or low-cost lawyer or legal help, please visit Lawhelp.org or email us for a referral at info@therefugeecenter.org.

यो पृष्ठ तपाईंलाई मदत गर्नुभयो? हँसिलो अनुहार हो भ्रूभंग अनुहार कुनै
तपाईंको प्रतिक्रियाको लागि धन्यवाद!